poniedziałek, 12 stycznia 2015

2 kilogramy mniej - czerwona herbata moja przyjaciółka w odchudzaniu

Czuję się lżejsza i pełna energii - to efekt mojego odchudzania. Na wadze pojawiło się dwa kilogramy mniej. Nie widać po mnie zbytniej utraty wagi ale ja czuję się o wiele lepiej. Teraz zamiast siedzieć przy kompie i zajadając się słodyczami piję Activie :) Dwa razy dziennie po śniadaniu i kolacji piję kubek czerwonej herbaty. To mój sposób na przyspieszenie przemiany materii i u mnie sprawdzał się już od dawna.
Czerwona herbata to podstawa diety osób, które zdecydowały się na odchudzanie dlatego dzisiaj pozwolę sobie szerzej napisać o czerwonej herbacie, bo może kogoś przekonam do jej picia :)
 Opis i proces produkcji:
Liście czerwonej herbaty zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat.
Herbaty czerwone są charakterystyczne dla Chin i Tajwanu – to stamtąd pochodzi większość światowej produkcji.
Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu”. Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, a co za tym idzie zwiększa spalanie tłuszczów.

Parzenie czerwonej herbaty:

Aby zaparzony napar zachował najlepsze wartości smakowe, swój unikalny aromat i właściwości lecznicze herbatę należy zaparzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek.
Otrzymany w ten sposób napar nie będzie miał gorzkiego posmaku, a smak i aromat staną się znacznie bardziej zmysłowe.

Właściwości czerwonej herbaty:

  • Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
  • Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała.
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.
  • Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
  • Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
  • Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
  • Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
  • Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
  • Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
    Wzmacnia organizm.

    Wiecej artykułów na temat czerwonej herbaty znajdziecie w poniższych linkach:
    czerwona herbata a odchudzanie
    czerowna herbata
    Poczytajcie i spróbujcie :)
    ps. a ja dzisiaj na wyprzedażach kupiłam kolejne dwie pary butów dla córci, ale były duże zniżki do 70 % a więc pomyślałam, ze jak kupię już nawet o dwa numery za duże to w końcu kiedyś ubierze je nawet do chodzenia po domu :) takim sposobem mam cztery pary butów na wyrost dla córci tj. trampki w kwiatki rozm. 25, sportowe rozm. 25, kapcioszki rozm. 26 i "balerinki" rozm. 26. Uwielbiam stroić moją córcie :)

5 komentarzy :

  1. W życiu nie piłam, ale może spróbuję, skoro taka skuteczna:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, z pewnością nie pożałujesz...ale pamiętaj by pić ją po posiłku.

      Usuń
  2. Uwielbiałam czerwoną herbatę :)
    Zawsze piłam ją przed ćwiczeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przed ciążami piłam bardzo dużo i czerwonej i zielonej herbaty. W ciąży moja lekarka kazała mi zrobić sobie przerwę i pić herbaty, ale bardzo lekkie. Może wróćę do mojego rytuału:) Tymczasem serdecznie pozdrawiam:) i gratuluję zrzucenia 2 kg!:)

    OdpowiedzUsuń