Czerwona herbata to podstawa diety osób, które zdecydowały się na odchudzanie dlatego dzisiaj pozwolę sobie szerzej napisać o czerwonej herbacie, bo może kogoś przekonam do jej picia :)
Opis i proces produkcji:
Liście czerwonej herbaty zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat.
Herbaty czerwone są charakterystyczne dla Chin i Tajwanu – to stamtąd pochodzi większość światowej produkcji.
Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu”. Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, a co za tym idzie zwiększa spalanie tłuszczów.
Parzenie czerwonej herbaty:
Aby zaparzony napar zachował najlepsze wartości smakowe, swój unikalny aromat i właściwości lecznicze herbatę należy zaparzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek.Otrzymany w ten sposób napar nie będzie miał gorzkiego posmaku, a smak i aromat staną się znacznie bardziej zmysłowe.
Właściwości czerwonej herbaty:
-
Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.
-
Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała.
-
Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.
-
Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.
-
Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.
-
Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
-
Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
-
Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.
-
Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.
Wzmacnia organizm.
Wiecej artykułów na temat czerwonej herbaty znajdziecie w poniższych linkach:
czerwona herbata a odchudzanie
czerowna herbata
Poczytajcie i spróbujcie :)
ps. a ja dzisiaj na wyprzedażach kupiłam kolejne dwie pary butów dla córci, ale były duże zniżki do 70 % a więc pomyślałam, ze jak kupię już nawet o dwa numery za duże to w końcu kiedyś ubierze je nawet do chodzenia po domu :) takim sposobem mam cztery pary butów na wyrost dla córci tj. trampki w kwiatki rozm. 25, sportowe rozm. 25, kapcioszki rozm. 26 i "balerinki" rozm. 26. Uwielbiam stroić moją córcie :)
W życiu nie piłam, ale może spróbuję, skoro taka skuteczna:).
OdpowiedzUsuńspróbuj, z pewnością nie pożałujesz...ale pamiętaj by pić ją po posiłku.
UsuńUwielbiałam czerwoną herbatę :)
OdpowiedzUsuńZawsze piłam ją przed ćwiczeniami :)
Nie piłam jeszcze czerwonej...
OdpowiedzUsuńPrzed ciążami piłam bardzo dużo i czerwonej i zielonej herbaty. W ciąży moja lekarka kazała mi zrobić sobie przerwę i pić herbaty, ale bardzo lekkie. Może wróćę do mojego rytuału:) Tymczasem serdecznie pozdrawiam:) i gratuluję zrzucenia 2 kg!:)
OdpowiedzUsuń